google vyhledávání

Google

22. 3. 2007

Stíny Plamenů - Pokles do temnot kanalizačních hlubin

Byl, nebyl, jeden smrdutý den, kdy si Lord Morbivod (něco o něm si řekneme v recenzi o skupině Trollech) řekl, že jeden projekt (Trollech) mu prostě nestačí. Procházky Plzeňskými kanalizačními stokami, v něm vyvolaly tak silné emoce, takže okamžitě naladil kejtru, potunil efekt a vytvořil propracovaný kanalizační příběh. Samotnou hudbu pak nazval Black metal kanalizačních vod, což je velmi výstižný termín. No dosti bylo keců teď k věci.

V roce 1999 vyšlo první demo skupiny Blackmetalové peklo ve špíně kanalizační vody . Tímto kouskem se nebudeme dlouho zabývat. Jen si řekneme, že se jedná o syrový black metal bez jakýchkoli nápadů či inovací. Album vás pak provede jednoduchým příběhem, jež má za úkol představit vám jednotlivé postavy kanalizačních stok, se kterými se budete v dalších příbězích setkávat. Pan z čistírny(zlo) se zamiluje do čisté Paní z čistírny(dobro) a společně zplodí dva syny. Těmi jsou syn Poklopů a mistr Jímač. Příběh pak pokračuje různými hádkami a spory v rodině, které do ní klid prostě nepřináší.

Toto album představuje začátky skupiny a hledání stylu.Pokud ho vynecháte, prakticky o nic nepřijdete.

Proto se raději podíváme na další kousek Pokles do temnot kanalizačních hlubin . Světlo světa spatřil v roce 2000 a více než překvapil. První píseň drtí mé klouby, mele mou mysl na mouku, jako dva mlýnské kameny. Nechávám se strhnout proudem muziky a potápím se do světa, kde je světlo neznámé. Ano jsem v kanalizačních hlubinách. Hudba jede ve velkém stylu a tempo mě málem utopilo. Kytara neúprosně kvílí. Její barvitý zvuk jsem si ihned oblíbil. Tajemné a chytlavé riffy mě okamžitě sthávají a za prudkého tempa bicích, dopadajících na mé tělo jak krupobití, přivykám mlhavému šeru. Jímka mistra Jímače je rozbitá a překvapivě za to nemůže nikdo jiný, než Paní z vodárny a její družina vyznavačů krista. Bohužel Pán čistírenský je do ní zamilovaný a není schopen zakročit. Proto spouští syn Poklopů zuřivý monolog, ve kterém své vokální dispozice vytáčí do maxima. Ve stejném zuřivém tempu se nese i hudba. Následující píseň jsem očekával poněkud pomalejší. Ale ne ! Schyluje se k válce a zde není místo pro slabé kusy. Každá další píseň vám tedy nabídne solidní nářež a ve vražedném tempu vás strhne, jak voda splachující fekálie, protékající kanalizací. Příběh pokračuje dále a syn Poklopů přizve na posilu Vévodu z Libkanu. Mistr Jímač umírá a teď již procitne i pán Čistírenský. Společně pak vyhlásí válku vodárně, ve které dostane Paní z vodárny poklopem přímo do hlavy. Tím je dílo dokonáno a vše se vrací do normálu.

V tomto projektu musím ocenit nápaditost jednotlivých písní, pač každý vál nabízí nějaký ten špek, který v předchozí písni nenaleznete. Nemusíte se tedy obávat stereotypů. Vražedné tempo vás nakopne a zvedne vám náladu. Při opakovaném poslechu desky se častokrát nachytáte jak trháte údy do rytmu a házíte řepy.

Toto album považuji za vrchol tvorby lorda Morbivoda. Samozřejmě, že následovala další alba, bohužel vysoko nastavenou laťku pokaždé shodily. I přesto stojí za poslech a zmíním se o nich v dalších recenzích.

Projekt Stíny Plamenů měl v počátcích na svědomí pouze lord Morbivod. Sám hudbu vymyslel, nazpíval a nahrál všechny instrumentální linky. Teprve později se skupina rozšířila. Proto vzdávám Morbivodovi veliký hold.

Žádné komentáře:

 
TOPlist
metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal