google vyhledávání

Google

16. 3. 2007

Cradle of Filth - Part 1 - Zlaté časy

Již mnoho vody uplynulo, mnoho duší bylo zprovozeno ze světa a ještě více krve bylo prolito, od doby, kdy jsem poznal kapelu Cradle of Filth. To ráno slunce pro jistotu nevyšlo! Krysy vylezly z kanálů a diskofilní část populace očekávala konec světa. Ano, tento den byl ve znaku Anglické atmosfericko - heavymetalové kapely (mnoho lidí si myslí, že CoF je Black metal, což není pravda!!! Když už něco, můžeme v jejich muzice hledat prvky "Death" metalu a to v uvozovkách doslova!).

V mlze rozpoznávám myš a spouštím Album Principle of evil made flesh. A mým kombem projede mrazivý klávesový dech, podporovaný orchestrem. Daniho ječák spustí a opona se vytahuje. Právě jsme projeli into. Mlžný opar se usazuje a temnota mnou prostupuje. Cítím svůj tep, jak průbojně pulsuje v rychlosti bicích, pomalu, a však jistě se oddávám vražednému tempu kytar, v zádech mě mrazí Daniho ječák. Přichází třetí píseň a mlhou prostupují sluneční paprsky. Na řadu přichází pomalejší a mnohem temnější píseň. Absolutně dokonalé! nemůžu přestat poslouchat! Kytarové riffy sviští, jak tornádo ničící zemi, pohlcující absolutně vše! Ano tato hudba mění svět kolem mě a já musím poslouchat dále. Přichází píseň Iscariot a teď bych mohl atmosféru krájet. Temné klávesové akordy přicházejí a srážejí mě do euforie. Čím dále se prokousávám tímto albem, tím více na mě padá kvalita a propracovanost klávesových pasáží, střídaných bitvou dua kytar. Daniho vokální skřeky, vnímám jako normální řeč, mé oči si pomalu zvykají na temnotu.

Nemohu si tedy pomoci a vrhám se na album Vempire or dark faerytales in Phallustein. Hned první vál mě pohltí. Bicí bijí jak o život. Klávesové pasáže jsou mnohem více propracované a mnohem více prostoru dostává orchestr, který umí navodit neskutečně temnou atmosféru. Celkově vás toto album pohltí natolik, že si ani nevšimnete, jak moc vám tuhne krev v žilách. Vlasy se zježí a vaše tělesná teplota klesne o dobré tři stupně. Místy vám přeběhne mráz po zádech a teprve když deska dohraje, uleví se vám. Ovšem nebojte bude hůř! Záhy zjistíte, že CoF prostě musíte poslouchat stále dokola.

Obě tyto desky jsou považovány za klenot z temné dílny CoF, a proto by neměly chybět ani u vás doma.

Nyní se vrátíme do roku 1992 kdy CoF vydávají své první demo Orgiastic pleasures foul. Jedná se o velmi tvrdý Death metalový nářez, který se neslučuje s pozdějšími díly. Proto byste touto deskou neměli začínat! Doporučuji ji skalním příznivcům CoF a též všem Death metalistům. Jedná se doopravdy o takový metalový skvost.

Tak tímto bychom uzavřeli začátky této skupiny. Osobně musím přiznat, že první CD skupin bývají slabší než pozdější tvorba. Ovšem CoF mě mile překvapili a tuto doměnku nepotvrdili. Uzavírám tedy kapitolu zlaté časy a v dalším dílu se budeme věnovat Vrcholnému období.

Žádné komentáře:

 
TOPlist
metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal metal